top of page

At lytte dybt - om forskellen på selv-medfølelse og selv-forkælelse

Selv-medfølelse kræver mod. Selv-medfølelse kræver handling. Selv-medfølelse går ikke på kompromis. Det er ikke alle, der ved det, for mange forveksler nemlig selv-medfølelse med selv-forkælelse. Men det er to forskellige ting. Ikke at der er noget i vejen med selv-forkælelse. Det kan være dejligt og for mennesker, der aldrig under sig selv noget godt, kan det være et stort skridt at forkæle sig selv med en massage eller en weekendtur. Men selv-medfølelse rummer en anden dimension, som ikke bor i selv-forkælelsen. Selv-medfølelsen søger nemlig med sin klare blidhed ned til roden af dine behov, og beder dig høre din sjæls hvisken og at handle på det, du hører.

Derfor kræver selv-medfølelse mod. Modet til at stoppe op og lytte til, hvad du virkelig har behov for, og modet til at handle på det. Det føles ikke altid som selv-forkælelse at skulle lytte sig igennem modstand, frygt og undgåelse for at høre din sjæls hvisken fra dybden af dit liv. Men det er det hele værd.

I de 12 år jeg som psykolog har arbejdet med menneskers dybeste behov og længsler både i individuel og parterapi, har jeg aldrig hørt sjælen længes efter endnu en Netflixserie, endnu en flaske rødvin eller endnu mere pres i et arbejdsliv præget af højere tempo, prestige eller flere krav. Jeg har endnu ikke hørt om længslen efter at træde ind i en større kraftesløs offerposition eller en hårdere kritik af sig selv eller andre. Sjælens sprog og budskaber er helt anderledes. Den hvisker om andre dybder. Den hvisker om autenticitet og frihed. Om forbundethed og kontakt. Om kraft, mod og kreativitet og om at leve et liv med mening.

At lytte så dybt føles nogle gange som det modsatte af selv-forkælelse! Ubehageligt, krævende og skræmmende. For selv-medfølelse kan betyde, at du i stedet for undgåelse skal tage den svære samtale med din chef, din ægtefælle, din affære eller din veninde, som du måske har undgået i årevis. At du i stedet for undgåelse skal sidde med dit ubehag og din frygt og blidt og vedholdende igen og igen hele dine gamle grundsår i kærlig kontakt og opmærksomhed. At du i stedet for undgåelse skal række ud efter hjælp eller vove at vente alene, fordi du står på en tærskel i dit liv mellem "not anymore and not yet". Det kræver kort sagt, at du vågner op og handler på det, du dybest set har brug for. For at kunne det, må du lytte dybt.

Det kræver mod. Det kræver handling, og det er mange gange svært. Til gengæld får du dit liv og dig selv tilbage.

bottom of page