top of page

Medfølelse er ikke noget, du skal gøre dig fortjent til

Medfølelse er intet, du skal leve op til eller gøre dig fortjent til.


Det er ikke noget, der kun gælder for nogle mennesker og ikke andre eller for nogle befolkningsgrupper og ikke andre.


Det er heller ikke noget, der kun gælder for nogle dele af dig selv og ikke andre.


Medfølelse flyder klart fra det medfølende Selv i dig og i andre og gælder alle, fordi det er Selvets rene energi uden agenda at tilbyde sig med sin kærlige forbundethed til alle levende væsener, bare fordi vi er til, og fordi et vilkår ved at leve i denne verden er, at vi alle bliver forvirrede, fortabte og sårbare.


Vi er levende og alle uperfekte, og dermed værdige til medfølelse og kærlighed. Så enkelt er det fra Selvets perspektiv.


Det Medfølende Selv og dens kraft findes i os hver især, selvom man ikke skulle tro det, og vi kan ligeledes få adgang til den.


Der er en kreativitet i Selvet. Den kan flyde gennem mange veje. Berøring, blikke, tonefald og i ord. Gennem symboler, myter og fortællinger. Via musik, dans og i kunst. I drømme, i terapi og i meditation.


I mit liv og i mit arbejde som psykolog undersøger jeg dagligt hvordan.


Sammen med mine klienter, i mødet med mig Selv og mine dele, og i samspil med de metoder og praksisser, der er udviklet med det formål. Nogle ældgamle andre topmoderne.


Og Indtil nu har jeg ikke stødt på bedre metoder end Internal Family Systems, IFS (terapi) og Mindful Selvmedfølelse, MSC (gruppeundervisning).


Begge integrerer ældgamle visdomspraksisser med “up to date” viden om menneskets nervesystem, tilknytningsbehov og kapacitet for traumehealing.


Udover det, de kan, passer de godt til, den jeg er. Der er et match. Det er vigtigt. Det betyder også, at de ikke vil være et match for andre. Andet skal til.


Det er naturligvis også vigtigt at være velvidende om, at ingen modeller eller metoder er perfekte eller omfangsrige nok til at kunne fange og forstå alt, når det kommer til menneskelige udviklingsprocesser.


Der er en grad af mystik, eventyr og uforståelighed, når vi bevæger os i dette felt.
bottom of page